Jak dlouho by mělo běžet bazénové čerpadlo?

2.5.2024 Petr Foral

Pokud vlastníte bazén nebo přemýšlíte o jeho pořízení, jednou z prvních věcí, o kterých byste mohli přemýšlet, je, jak dlouho bazénové čerpadlo nechat běžet. Někteří lidé předpokládají, že bazénová čerpadla běží celý den, a to každý den, ale to prostě není pravda. I když ano, je možné nechat běžet bazénové čerpadlo celý den, může vám to ale způsobit nemalý šok, když pak dostanete účet za elektřinu!

Místo toho je možné určit správnou dobu provozu čerpadla pro váš bazén a poté jej spustit pouze po tyto hodiny. Musíme vás varovat: budete muset trochu spočítat, abyste zjistili, jak dlouho běží bazénové čerpadlo. Ale nebojte se, my vás tím provedeme a rozhodně se nejedná o vysokou matematiku.

Proč je důležité vědět, jak dlouho by bazénová čerpadla měla běžet?

Ze dvou důvodů. Za prvé, pokud je doba chodu vašeho bazénového čerpadla příliš krátká a veškerá voda v bazénu nebyla správně cirkulována, pak je to plýtvání, protože část vody v bazénu zůstane nefiltrovaná a ve vaší vodě zůstanou nečistoty.

Druhým důvodem je ekonomika. Nechat čerpadlo zapnuté dlouho poté, co byla voda plně cirkulována, je plýtvání energií (protože voda již byla přefiltrována) a plýtvání energií znamená plýtvání penězi!

Jak dlouho má běžet bazénové čerpadlo?

Nejprve si ale promluvme o tom, proč vlastně potřebujete mít bazénové čerpadlo. Váš bazén je naplněn třpytivou modrou vodou, která vás přímo nutí ponořit se a užít si její chlad. Ale když čerpadlo přestane fungovat a ta krásná voda začne stát, už pak není tak přitažlivá. Čerpadlo pohání a čistí vodu, což vytváří onu úžasnost vašeho bazénu.

Veškerá voda ve vašem bazénu musí protéct filtrem alespoň jednou denně. Říká se tomu rychlost obratu a je to důležitý aspekt při zjišťování, jak dlouho běží bazénové čerpadlo.

Rychlá a snadná odpověď na to, jak dlouho byste měli nechat běžet bazénové čerpadlo každý den, pokud je vše správně dimenzováno? 8 hodin. Proč jsme ale přidali slova "vše je správně dimenzováno"? No, je to proto, že většinou je čerpadlo buď poddimenzované nebo předimenzované pro bazén a je spíše vzácné, že uvidíte bazénová čerpadla, která mají správnou velikost pro daný bazén.

K určení doby chodu bazénového čerpadla potřebujete dva klíčové údaje. První je objem vašeho bazénu a druhý je průtok vašeho čerpadla. Matematika je zde vlastně docela jednoduchá, zjistěte objem bazénu, vydělte jej průtokem vašeho čerpadla a měli byste mít čas potřebný k úplnému cyklu vody v bazénu, a tedy zodpovězení otázky, jak dlouho by čerpadlo v bazénu mělo běžet.

Řekněme, že objem vašeho bazénu je 70 000 litrů a řekněme, že používáte bazénové čerpadlo, které má průtok 210 litrů za minutu.

70 000 litrů / 210 litrů za minutu = 333,33 minut

To znamená, že vaše bazénové čerpadlo by mělo běžet každý den asi 5 a půl hodiny, řekněme 6 hodin denně. Už vidíte, jak důležité bylo přesně vědět, jak dlouho vaše čerpadlo cirkuluje vodu? Pokud máte přesně stejné nastavení jako v našem příkladu a provozovali byste čerpadlo 10 hodin denně, utratili byste pěkných pár tisíc korun ročně jen za náklady na elektřinu, protože byste čerpadlo provozovali déle, než je potřeba.

Máte další dotazy? Pokud si s některým z určujících faktorů nevíte rady, neváhejte se obrátit na náš tým odborníků. Ochotně a rádi Vám se vším pomůžeme.

picture
Petr Foral

Petr Foral

Specialista na bazénovou techniku, e-mail: petr@pooltechnika.cz

Petr je specialista na bazénovou techniku a vybavení pro bazény. Rád vám poradí v oblasti bazénové techniky.

U těchto prodejců najdete naše produkty