Jak na hlučné bazénové čerpadlo?

2.8.2023

Většina majitelů bazénů si ráda užívá ničím nerušenou relaxaci u vody. Hlučné bazénové čerpadlo může tyto okamžiky narušit a znepříjemnit. Hluk z čerpadla může mít různé příčiny, ať už jde o technické problémy, nedostatečnou údržbu nebo nevhodné umístění. V tomto článku se podíváme na ty nejběžnější a nabídneme několik řešení, která vám pomohou vrátit k bazénu klid a ticho.

Proč dělá čerpadlo takový randál

Čerpadlo je klíčovým prvkem pro udržování čisté a zdravé vody ve vašem bazénu. Jeho funkce spočívá v pohánění cirkulace vody do a z filtru, což zajišťuje odstranění nečistot, bakterií a chemických látek. Hlavními částmi čerpadla jsou motor a impelér (vrtule).

Voda se nasávána do čerpadla a následně se přes filtr pro odstranění nečistot vrací čistá zpět do bazénu. Jako každý stroj s motorem bude tedy nějaký hluk vydávat, je ale rozdíl mezi tichým mručením, které může působit až relaxačně a kraválem, u kterého neslyšíte vlastního slova. Takový hluk může způsobovat několik faktorů.

Starší modely a opotřebení součástek

Starší modely nemusí být vybaveny moderními technologiemi pro snížení hluku. Navíc se i u bazénových čerpadel mohou některé součástky opotřebovat nebo poškodit, někdy i nenávratně, což může způsobit výrazné zvýšení hluku. V případě, že máte starší model čerpadla, zvažte přechod na novější verzi. Pravidelně také čistěte filtry a kontrolujte stav součástek. Investujte do kvalitních náhradních dílů, pokud je to potřeba. Pravidelná údržba zajistí plynulý a tišší chod čerpadla.

Nesprávné umístění

Nesprávná instalace čerpadla na pevný betonový povrch nebo nestabilní podklad může způsobit přenos vibrací do okolí, což se projevuje jako nežádoucí hluk. Doporučujeme instalovat bazénové čerpadlo na speciální odpruženou podložku nebo gumové patky, které pomohou minimalizovat přenos vibrací na pevné povrchy a snížit hlučnost.

Nedostatek vody v bazénu a kavitace

Nedostatek vody v bazénu může být dalším důvodem hlučnosti čerpadla. Pokud hladina vody klesne pod určitou úroveň, může dojít k nasávání vzduchu do čerpadla, což vede k jevu nazývanému kavitace. Kavitace v čerpadle způsobuje turbulentní proudění, což generuje nežádoucí hluk. Abyste tomu předešli, ujistěte se, že hladina vody v bazénu je dostatečná. Při plnění bazénu pravidelně kontrolujte, zda nedochází k nasávání vzduchu do čerpadla.

Nezapomeňte vynést koš

Plnění koše bazénového čerpadla může být dalším zdrojem hluku. Koš slouží k zachycení větších nečistot, které by mohly poškodit čerpadlo nebo filtr. Pokud je koš plný, může dojít k omezení průtoku vody a vytvoření turbulentního proudění, což způsobuje nežádoucí zvuky. Je důležité pravidelně kontrolovat a čistit koš bazénového čerpadla, aby se minimalizovala hlučnost a zajistila optimální funkčnost.

Hlučné bazénové čerpadlo už nemusí rušit váš klid u bazénu. Sledováním pravidelné údržby, správným umístěním, volbou moderních čerpadel lze dosáhnout tiššího provozu. Pokud plánujete pořídit nové bazénové čerpadlo, v naší nabídce najdete kvalitní a tiché modely. S výběrem vám v případě potřeby rádi pomůžeme a poradíme.

picture

Zde koupíte naše zboží - mapa našich vlekoobchodních partnerů