Jak se jednou provždy zbavit zakalené vody v bazénu?

16.5.2022

Koupací sezóna se blíží (u vyhřívaných bazénů už dokonce započala) a vaši představu pohodových chvil u bazénu kalí vzpomínky na zakalenou vodu, která se během minulé sezóny pravidelně objevovala? Letos to může být jinak – poradíme vám, jak dát zakalené vodě v bazénu sbohem jednou provždy.

Čím je zakalení způsobeno?

Máte dojem, že se o bazén a vodu v něm staráte přesně tak, jak je třeba, a přesto je voda častěji mléčná než průzračná? Nejčastější příčiny zakalené vody jsou tři – špatné pH, nedostatečné nebo příliš časté použití vločkovače nebo nesprávně fungující písková filtrace.

Příliš nízká nebo vysoká hodnota pH se zjistí jednoduše pomocí měření. Ideální hodnota by se měla pohybovat mezi 7 až 7,2. Zakalení zpravidla vzniká, pokud je pH vyšší než 7,2. Optimálního pH vody a tím i její průzračnosti dosáhnete použitím speciálního přípravku pro úpravu pH.

Dalším častým viníkem je přítomnost malých bakterií, které nezachytí filtrace a způsobují kalení. Zbavíte se jich použitím vločkovače (flokulantu), díky kterému můžete nadbytečné shluky těchto organismů z bazénu jednou provždy vystěhovat.

Škodí ale také příliš velké množství tohoto přípravku, které zbarví vodu do nechtěného mléčného odstínu. Co ale dělat, pokud je pH v normě, po bakteriích ani vidu, ani slechu, a voda se i přesto kalí?

Je vaše písková filtrace dostatečně výkonná?

Vyloučili jste první dvě možnosti? Pak zbývá už jen jediný možný důvod kalné vody v bazénu: nedostatečná funkce pískové filtrace. Ta může být způsobená zanesenou pískovou náplní, kterou je třeba měnit přibližně každou pátou sezónu.

Jakmile se životnost písku ve filtraci začne blížit svému limitu, zhorší se její propustnost a stoupne tlak v systému. Měnili jste náplň nedávno? Možná bude stačit jen její důkladné propláchnutí.

Jestliže jste u pískové filtrace neobjevili žádnou závadu, přesto se stav vody nelepší, zvažte pořízení nového, výkonnějšího modelu, který vrátí vaší vodě křišťálově průzračnou podobu.

 Nevíte, jak vybrat tu správnou pískovou filtraci? Přečtěte si náš předchozí článek nebo nás rovnou kontaktujte, rádi vám pomůžeme s výběrem, abyste si užili léto v té nejčistější vodě široko daleko.

Přejít na pískové filtry do bazénu

picture

Zde koupíte naše zboží - mapa našich vlekoobchodních partnerů