Jak se zbavit zelené vody v bazénu?

25.7.2023

Mnozí z nás milují osvěžující koupání v bazénu, zvláště v letních měsících, ale co když se naše radost z relaxace v průzračné vodě náhle zakalí, a to doslova. Pokud jste se někdy potýkali se zelenou vodou ve vašem bazénu, víte o čem mluvíme. Ale nezoufejte! V dnešním blogu vysvětlíme, proč se voda v bazénu zbarvuje zeleně a představíme vám účinný návod na její vyčištění.

Proč se voda v bazénu zelená?

Zelená barva vody v bazénu může mít několik příčin, ale nejčastější je přítomnost mikroskopických řas a bakterií, které tvoří sliz na stěnách i na dně. Tyto pak přímo způsobují zelenou nebo hnědou vodu v bazénu. Hlavními faktory jejich vzniku je kombinace vysokých teplot a nerovnováhy nebo nedostatku chloru.

Spory řas se dostanou do vody spolu s organickým materiálem, jako jsou listy, tráva nebo pyl, ale i na našich plavkách. Chlor je při dezinfekci bazénu zásadní, a pokud jeho hladina klesne, vytváří se ideální podmínky pro rychlý růst řas. Jejich bujení dále napomáhá vysoké (zásadité) pH a nedostatek vápníku, nebo špatná filtrace. Když se počet řas a bakterií rozmnoží, voda začne měnit svou barvu na nepříjemně zelenou. To je varovný signál, že vaše bazénová voda potřebuje pomoc.

Návod na vyčištění vody:

Krok 1: Měření a úprava pH hodnoty

Začněte měřením pH hodnoty vody v bazénu. Optimalní rozmezí pro pH je 6,8 až 7,4 pH. Pokud se pH nachází mimo toto rozmezí, upravte jej na správnou hodnotu.

Krok 2: Šoková chlorace

Proveďte šokovou chloraci bazénu. Rozpusťte krystalický chlór v oddělené nádobě s vodou. Nalijte roztok do bazénu a nechte filtraci zapnutou několik hodin, aby se chlor rychleji rozprostřel po celém bazénu. Pokud je k dispozici protiproud nebo jiná vodní atrakce, zapněte ji.

Krok 3: Použití algicidního přípravku

Nechejte filtraci pracovat a nadávkujte do bazénu algicidní přípravek podle pokynů daného výrobku. Počkejte 24 hodin a sledujte, zda algicid zabral. Pokud voda ztratí zelený nádech, algicid zafungoval a je potřeba bazén vyvločkovat.

Krok 4: Aplikace vločkovacího přípravku

Zapněte filtraci asi na čtvrt hodiny a poté ji vypněte. Nadávkujte do bazénu vločkovací přípravek podle objemu. Přípravek nechte působit přes noc. Dodrujte dávkování abyste vodu nezakalili do bíla.

Krok 5: Vysávání usazených řas

Po aplikaci vločkovače nespouštějte filtrační čerpadlo a počkejte až se řasy usadí na dně bazénu. Zapojte bazénový vysavač, nastavte vysávání odpadu a pečlivě vysajte řasy (nepoužívejte polohu "Filtrace" nebo "Cirkulace“). Po vysání vyčistěte vysavač i filtraci, aby se vám řasy nefiltrovali zpět do vody.

Krok 6: Doplnění vody a finální úprava

Dopusťte vodu do bazénu do obvyklého objemu a opět změřte pH hodnotu a obsah dezinfekce ve vodě a dle potřeby dávkujte bazénovou chemii podle návodu.

S dodržením tohoto postupu byste měli být schopni vyčistit vodu v bazénu od řas a zbavit ho zeleného nádechu. Pravidelná údržba a správné používání chemikálií vám umožní si užívat krásně čistého a osvěžujícího bazénu po celé léto.

picture

Zde koupíte naše zboží - mapa našich vlekoobchodních partnerů