Jak správně vybrat bazénové čerpadlo?

30.3.2023

Výběr adekvátního bazénového čerpadla je důležitým krokem při stavbě nebo renovaci vlastního bazénu. Bazénové čerpadlo zajišťuje pohánění vody v potrubním systému bazénu pro správný průtok vody a její filtraci. Tento proces zajišťuje, aby vám voda v bazénu zůstávala po celou sezonu průzračně čistá. Jak nejlépe vybrat správné čerpadlo, které bude stoprocentně kompatibilní s vaším typem bazénu, se dozvíte v tomto článku.

Bazénové čerpadlo zajišťuje cirkulaci vody a její filtraci, během které je zbavena veškerých mechanických nečistot – vlasů, trávy nebo listí, hmyzu, kamínků apod. Ještě než začnete čerpadlo vybírat, měli byste si ujasnit, zda jej pořizujete za účelem náhrady toho stávajícího, nebo potřebujete zcela nové pro nový bazén. Sepsali jsme pro vás proto v několika krocích, jakými faktory se před zakoupením nového bazénového čerpadla řídit.

Vypočítejte objem bazénu pro správný výkon

Pro správné určení potřebného výkonu čerpadla je nejdříve potřeba znát objem vašeho bazénu. Pro zjištění objemu vody, který má být čerpadlem filtrován, je možné použít vzorec délka × šířka × průměrná hloubka bazénu. Výjimkou jsou kruhové bazény, u kterých je potřeba vzorce pí × poloměr bazénu na druhou × výška. Po výpočtu objemu můžete tedy následně určit potřebný výkon bazénového čerpadla. Ten by měl být dostatečný k čerpání veškeré vody bazénu za 4-6 hodin. Výkon se obvykle měří v litrech za hodinu (l/h).

Zohledněte průtok vody a zvažte typ filtrace

Průtok vody je důležitým faktorem, který ovlivňuje celkovou efektivitu filtrace. Zkontrolujte, zda průtok čerpadla odpovídá průtoku filtru, aby bylo zajištěno optimální čištění vody. Stejně důležité je vzít v potaz i délku potrubí. Pro klasické bazény s filtrací a čerpadlem umístěným do 10 metrů můžete použít čerpadlo o výkonu, jenž udává výrobce.

Co se týče samotného typu filtrace, existují dva hlavní typy filtrů pro bazénová čerpadla - pískový a kartušový. Pískový filtr je vhodný pro větší bazény s vysokou úrovní nečistot. Kartyšový filtr se často používá v rozměrově menších bazénech.

Co nejdelší životnost

Čerpadlo se bude lišit také podle toho, zda jej pořizujete pro bazén se slanou nebo se sladkou vodou. Čerpadla pro slanou vodu jsou vyrobeny z oceli vyšší třídy než ta pro filtraci sladké vody. To má přímý vliv na životnost čerpadel, nedoporučujeme proto používat sladkovodní čerpadlo na filtraci slané vody – jeho životnost v takovém případě snížíte na pouhé 2 roky. Na druhou stranu pokud zatím nevíte, jestli bazén napustíte slanou nebo sladkou vodou, čerpadlo pro slanou vodu si zdatně poradí v obou případech. Pro maximální životnost čerpadla předejděte také nešvarům, jako jsou jeho zatopení vodou nebo čerpání bez dostatku vody.

Zohledněte hlučnost a výši nákladů

Pokud je váš bazén blízko domu nebo bydlíte v zástavbě, určitě vezměte v potaz hlučnost samotného čerpadla. V dnešní době jsou na trhu naštěstí čerpadla, jejichž chod je velice tichý i při vysokém výkonu. Konečně, zvažte náklady na pořízení a údržbu čerpadla, včetně nákladů na energii, filtrační médium a případné opravy.

Shrňme si to

Vybrání správného bazénového čerpadla je klíčové pro udržení čisté a zdravé vody v bazénu. Následující kroky vám pomohou vybrat správné bazénové čerpadlo:

  1. Určete potřebný průtok vody: Průtok vody závisí na velikosti bazénu, počtu lidí, kteří ho používají, a dalších faktorech. Obecně platí, že bazénové čerpadlo by mělo být schopné "projet" veškerou vodu v bazénu za 6 až 8 hodin. To znamená, že musíte vypočítat celkový objem vody v bazénu a podle toho určit potřebný průtok.

  2. Zvolte správnou velikost bazénového čerpadla: Velikost čerpadla se obvykle vybírá podle průtoku vody. Čím větší průtok, tím větší musí být čerpadlo. Zvolte čerpadlo, které dokáže přečerpat celý objem vody v bazénu za 6 až 8 hodin.

  3. Zvažte typ čerpadla: Existují dvě hlavní kategorie bazénových čerpadel - jednorychlostní a vícerychlostní. Jednorychlostní čerpadla mají konstantní rychlost a jsou vhodná pro menší bazény. Vícerychlostní čerpadla umožňují nastavit rychlost podle potřeby, což umožňuje úsporu energie.

  4. Zkontrolujte hlučnost: Hlučnost čerpadla může být velmi rušivá, takže zkontrolujte, zda je čerpadlo dostatečně tiché pro vaše potřeby.

  5. Zvažte energetickou účinnost: Energeticky úsporná čerpadla mohou být dražší, ale v dlouhodobém horizontu se vám mohou vrátit úsporou na energiích.

  6. Zkontrolujte výrobce: Zvolte renomovaného výrobce s dobrými recenzemi od ostatních uživatelů.

Celkově zvažte potřebu bazénu, abyste si vybrali čerpadlo, které bude nejlepší pro vaše specifické potřeby.

Pamatujte, že každý bazén je jedinečný a může vyžadovat odlišné požadavky na čerpadlo. Dejte si na tomto výběru proto opravdu záležet, a pokud si s některým z určujících faktorů nevíte rady, neváhejte se obrátit na náš tým odborníků. Ochotně a rádi Vám se vším pomůžeme.

picture

Zde koupíte naše zboží - mapa našich vlekoobchodních partnerů