Voda v bazénu je mléčná - co s tím?

31.5.2023

Provoz bazénu je obvykle spojen s čistou a průzračnou vodou, která vás láká k osvěžujícímu koupání. Ale co dělat, když se voda ve vašem bazénu začne zamlžovat a získává mléčný vzhled? Tento jev může být znepokojující, ale vlastně není až tak moc důvod k panice.

V tomto článku vám představíme některé možné příčiny mléčné vody v bazénu a také několik jednoduchých kroků, jak se s tím vypořádat.

Příčiny mléčné vody v bazénu

Příčin mléčné vody v bazénu může být hned několik. Nejčastěji je mléčná voda v bazénu způsobena těmito problémy:

    • Nedostatečná filtrace: Pokud není bazén dostatečně filtrován, mohou se v něm hromadit nečistoty, jako jsou organické látky, bakterie a mikroorganismy. Tyto částice mohou způsobit zkalení vody a vytvoření mléčného vzhledu.
    • Nerovnováha v pH: Nesprávné pH vody může vést k rozpadu chloru nebo jiných dezinfekčních prostředků, což opět může vést k růstu mikroorganismů a zkalení vody.
    • Nadměrné množství chloru: Při nadměrném použití chloru nebo jiných dezinfekčních prostředků může dojít k reakci s organickými látkami ve vodě a vytvoření mléčného vzhledu.
    • Přítomnost rozpustných kovů: Voda z vodovodu nebo dalších zdrojů může obsahovat rozpustné kovy, jako je železo nebo měď, které mohou způsobit zkalení a změnu barvy vody.

Řešení zakalené vody - aby voda byla opět čistá

Zkontrolujte hodnotu pH

Pravidelně měřte pH hodnotu vody a ujistěte se, že je v rozmezí doporučeném pro bazénovou vodu. Pokud je pH nesrpávné, upravte ho pomocí vhodných chemikálií. Ideální hodnota pH se nachází v rozmezí 6,8 - 7,6 a změříme ji jednoduše testerem bazénové vody. Hodnota pH je také velmi důležitá pro správnou funkci dezinfekčních přípravků, které jsou nezbytné pro čistou, nezávadnou a průzračně čistou vodu.

Zkonstrolujte filtraci bazénu

Zkontrolujte, zda je filtr v bazénu čistý a správně funguje. Případně zvyšte dobu a intenzitu filtrace, abyste zajistili účinné odstraňování nečistot.

Dezinfekce vody

Ujistěte se, že používáte dostatečné (ale ne zase přehnané) množství chloru nebo jiných dezinfekčních prostředků a pravidelně je kontrolujte. Dodržujte doporučené normy pro úroveň dezinfekce. Při absenci dezinfekční látky se voda velmi rychle kazí, tím vzniká ideální prostředí pro mikroorganismy, řasy a bakterie, které způsobují zakalení a zamlžení vody.

Použití přípravku na čištění vody

Pokud je mléčnost vody způsobena mikroskopickými částicemi, můžete použít floculant, který pomůže tyto částice sesednout na dno bazénu, kde je můžete snadno odstranit.

Prevence mléčné vody v bazénu

Mléčné vodě se dá předejít vhodnou péčí o vodu v bazénu:

    • Pravidelná údržba: Pravidelně čistěte bazén, odstraňujte listí a jiné nečistoty z vody. Pravidelně kontrolujte filtry a čistěte je podle potřeby.
    • Správné zacházení s chemikáliemi: Dodržujte správné množství bazénových chemikálií a postup při používání chemikálií. Nepřehánějte s jejich použitím, abyste předešli nadměrnému množství reziduálního chloru.
    • Kvalitní voda: Pokud je možné, používejte kvalitní zdroj vody pro napouštění bazénu, který je méně náchylný na obsah rozpustných kovů.

Pamatujte, že každý bazén je jiný a příčiny mléčné vody se mohou lišit. Pravidelně měřte hodnotu pH a tvrdost vody, dezinfekční látky a používejte vločkovací nebo projasňovací přípravky. V případě, že se problém nevyřeší nebo přetrvává, je vhodné vše konzultovat s odborníkem na bazény. Při správné údržbě a dodržování doporučení byste však měli mít ve svém bazénu čistou a průzračnou vodu.

picture

Zde koupíte naše zboží - mapa našich vlekoobchodních partnerů